Planlægning

1:19:59 vs. 1:20:01 er irrelevant, Eller er det…!

*Det gælder ikke om at vinde men om at være med….!
*Det er ikke placeringen, eller tiden der er afgørende, men om man havde et godt løb…!

Det er kommentarer man oftest hører fra folk der ikke selv dyrker individuelle sportsgrene, eller har interesse/intentioner om at konkurrere.
Et eller andet sted så HADER jeg de udtalelser, men jeg er jo også enig til en vis grad. Men hver ting til sin tid.
Hvis jeg er med til et løb hvor jeg laver en plan for mig selv, så kan jeg ikke bruge det til noget, for så tæller sekunderne, distancen og placeringen, og det har en stor betydning hvordan resultatet bliver. (2 sekunder betyder meget på en given distance når man snakker PR)
Men derimod hvis man ikke ønsker konkurrence eller løber et såkaldt socialt løb så er sætningerne helt perfekte. Og man skal finde glæden ved sit eget løb og oplevelse…!

Som løbetræner er det uhyre vigtigt for mig at det jeg siger og lære fra mig holder vand. Og når jeg siger til mine løbere at de skal få farten ned på deres lange løbeture (gælder også på mange af Intervallerne) Er det ene og alene for at kroppen skal være klar og restitueret til ugens hårde Interval Pas. Det kan ikke hjælpe at man på ugens lange ture løber ”for hurtigt/pænt hurtigt” og dermed ikke har pondus nok til at træne hårdt og effektivt på de pas som skal løfte hele formen op til et nyt niveau…!

Når det kommer til selve løbet der er trænet længe imod, må man ikke smide det hele væk ved allerede kort efter start lige at sætte farten lidt op, ”for det går jo egentlig meget godt” HOLD PLANEN…! Fokus på målet og det der er trænet imod.

Da jeg i januar offentlig gjorde mit mål for VM ½ marathon, var jeg selv lidt skeptisk for om det nu var en for stor mundfuld…! Det var rimelig hånd gribelig og jeg måtte træne meget målrettet mod at holde de 4:02 i pace. Og som tiden gik, blev det mere og mere vigtig for mig at ramme rigtig, både formen og dagen skulle være timet og tilrettelagt, der blev ikke ladet noget til tilfældigheder de sidste 3 dage.
De 4:02 på 21.0975 km svarer til at løbe i tiden 1:24:58 Målet var i første omgang at slå min gamle PR på 1:26:24 men mit største ønske og planlagte plan var at løbe UNDER 1:25:00 Det skulle klares ved at løbe under pace på de første 10 km så der var overskud til at løbe med negativ split. (Jeg mistede da også 40 sekunder på de første 10 km, som så skulle hentes på de efterfølgende godt 11 km) Den endelige nettotid blev 1:24:57 så det må siges at planen holdt…! Det kan lade sig gøre at ramme plet, hvis bare man holder sig til planen, og det gjorde jeg. Jeg havde en plan og jeg havde gennemtænkt alternativer, jeg havde også en plan for energi og depoter og det virkede hele vejen. Der var masser af overskud og jeg havde ingen bekymringer om hvad nu hvis eller hvis så….!!

Jeg er allerede i gang med at planlægge næste ½ marathon, (Aarhus City halvmarathon d. 8. juni) og hvordan den skal løbes, men først er der lige Powerman i København d. 27. april 10 km løb + 120 km cykling + 20 km løb Jeg er ikke nervøs for mit løb, men cyklingen…!!! Det er ikke som det var engang.