Løb… Den farlige sport

Hvor er det farligt at løbe…!

 

Der har i den seneste tid floreret en masse overskrifter i medierne om at det var farligt at løbe, endda MEGET farligt…! Jeg er ikke entydigt enig. Men Ja der er da forhold der gør at løb kan være risikabelt, men ligefrem farligt…. Det ord vil jeg nok ikke bruge. Skadesraten for nye løbere er høj, den er ALT for høj. Det skyldes nok at mange gerne vil med på trenden ”Jeg løber maraton” eller ”Vi løber lige en ½” Det kræver tid at blive en ”god” løber. Og når jeg skriver ”god” så mener jeg jo ikke elite løber, men en løber hvor hele kroppen er med, og kan holde til det.

Konditionsmæssig kan man efter ca. 3 uger klare at løbe 5 km, hvis man træner intens mod det. Men det går galt… helt sikkert, ikke sikkert lige inden for den første måned eller to, men udfordringen er at det kan tage op mod 6 måneder at få scener og led trænet op til at klare belastningen som løb gir.  Og hvis man bliver ved med at øge sin træning, bygge på og ikke er klar over at kroppen kræver meget mere restitution som begynder end en trænet løber, så vil det gå galt, og man løber ind i en skade som i værste fald kan gøre at men ikke kommer i gang med løb igen. Udfordringen for løbere er tålmodigheden… Det tager tid, og målene BØR være langsigtede så man ikke forcerer træningen, og pådrager sig unødig belastning.

Mange løbere vælger selv at gå i gang med løb og i starten er det måske let nok at holde igen fordi man bliver forpustet og får behov for en lille gå pause eller helt at stoppe op, men efterhånden som man træner bliver formen bedre og man kan klare at løbe længere og mere før man bliver forpustet, og så har man lige pludselig ikke nogen naturlig barriere for sit løb og kommer måske til at løbe for meget/for langt.

Det er derfor anbefalelsesværdigt at melde sig ind i en klub hvor der er træning for begyndere eller løbeskole, alternativt kan man søge hjælp og vejledning ved en personlig løbetræner.

Jeg ser det som langt mere farligt at være inaktiv end at begynde og løbe eller i det hele taget at dyrke sport/motion.

Tøv ikke med valget, start allerede nu med motionen…!

 

Venlig hilsen

Ulrik Torp Pedersen DinLøbetræner.dk

Dette indlæg blev udgivet i din-løbetræner. Bogmærk permalinket.